Over Henk Odding

Home

 

henk odding

Gehandicaptenfotografie, waarom?

 

Fotograferen is altijd mijn hobby geweest. Die hobby werd een passie toen ik dacht een mooie foto gemaakt te hebben, maar achteraf bleek de scherptediepte verkeerd ingesteld te zijn. Vanaf dat moment ben ik mij steeds meer in de fotografie gaan verdiepen. In 2012 ben ik gaan studeren aan de fotovakschool, eerst in Boxtel en later in Rotterdam. In september 2014 ben ik met succes afgestudeerd.

Wat is een foto? Een foto is een plaatje, een afdruk vastgelegd op een bepaald moment. De registratie van een emotie en de zoektocht naar de persoon die je wilt vastleggen. Wie zit er achter die glimlach? Wat zijn de karakteristieke kenmerken, waarin een persoon zichzelf herkent in een foto? Laat je jezelf zien zoals je bent of laat je een indruk achter? Wat zijn je hobby’s en wat vind je leuk of juist niet leuk.

Waar ben ik naar op zoek? Ik ben op zoek naar mensen die hun persoonlijk belangrijke momenten vast willen laten leggen, op een mooie locatie of in de studio. Heel speciaal vind ik de zoektocht naar de glimlach van mensen die elkaar goed kennen, naar de glimlach die ik krijg van mijn zoon als hij mij aankijkt. Het contact tussen mensen, dat boeit mij enorm. Ik wil de mooie momenten vastleggen, die ene glimlach of het contact met iemand waar je van houdt. Een waardevol persoon die bezig is met een hobby, maar soms ook de frustratie en de vermoeidheid.

Onderling contact is voor mij het belangrijkste om in een foto vast te leggen: een kind met zijn of haar moeder, broer of zus of een begeleider. En ik wil graag van u horen wat voor u belangrijk is: gewoon een mooie foto, foto’s bij een bepaalde activiteit…….

Dit is voor mij de uitdaging die ik wil aangaan om mooie foto’s te maken en waarvan u of jij achteraf zegt : dát vind ik een mooie foto van mijzelf!


Ik wil graag foto’s maken van personen die heel waardevol zijn, ondanks hun beperkingen. Hun mogelijkheden liggen vaak op ander vlak dan de foto’s uit de mode- en glamourwereld.

De wereld van de gehandicapte medemens ken ik. Ik weet dat rust en stabiliteit belangrijk zijn en daarom heb ik mijn bedrijf zo ingericht dat ik bij u thuis kan komen fotograferen met een demontabele studio . U kunt thuis blijven, ik kom bij u! Op deze manier kan ik ook mensen die slecht ter been zijn bereiken.

 

Tegelijk ben ik ook op zoek naar de confrontatie: iedereen laten zien en aan het nadenken zetten over beperkingen, handicaps, over de moeilijke dingen in het leven. Over leven en dood, begrafenissen, doodgeboren kinderen. Uit ervaring weet ik dat het soms belangrijk om foto’s te laten maken, om die belangrijke en vaak emotionele momenten nooit te vergeten.

En misschien wel het belangrijkste: bij elk budget past een fotosessie en daarom wil ik graag eerst contact om daarna samen het zakelijke traject te bepalen. Voor elk probleem is een oplossing, dat is mijn uitgangspunt.

Over mijzelf: ik ben geboren in Oldenzaal in 1961 en sinds 1986 gelukkig getrouwd met Alja.

Wij hebben vijf kinderen, drie meiden en twee jongens. Onze jongste zoon is ernstig beperkt en heeft veel mogelijkheden om lief te hebben en liefde te geven. En het is deze jongste zoon die mij op het idee bracht om met mijn fototoestel de gehandicapte medemens te gaan zoeken.

Voor speciale mensen : www.gehandicaptenfotografie.nl
Voor anderen : www.henkoddingfotografie.nl
Zie ook Facebook.com/henkoddingfotografie

 

Henk Odding